Yogacentrum Yanara
www.yogacentrumyanara.nl
startpagina.

even voorstellen.

yoga.

foto impressie.

meditatie.

mandala's.

chakra's en de aura.

agenda.

gegevens.

bewustwording van lichaam en geest

yoga


Yoga
Yoga is een eeuwenoude wetenschap en levenswijze, dus géén godsdienst! Er zijn diverse soorten yoga met allen hun eigen benadering zodat ieder mens de mogelijkheid heeft die yoga te kiezen die het best bij hem/haar past. Ondanks de vele verschillende vormen streven allen naar het bewustworden, het ontwikkelen en het beheersen van de eigen energieën. Lichaam, ademhaling en geest zijn met elkaar verbonden en door bewustwording van deze drie kun je tot je kern te komen, ervaar je gevoelens van totale eenheid. Dan besef je dat alles in het universum één is en valt alle dualiteit weg.
Yoga is niet zweverig! In tegendeel, yoga is dichter bij jezelf komen juist door met beide benen op de grond (en in je lichaam) te staan!

Hathayoga
Hathayoga is een tak van yoga die stilte van lichaam en geest vooral probeert te bereiken door middel van fysieke oefeningen (asana’s) en ademhalingsoefeningen (pranayama). Het bewust opzoeken van je eigen grenzen, daar even te blijven terwijl er diep doorgeademd wordt stelt het lichaam in staat opgeslagen spanningen af te laten vloeien. De les is een moment voor jezelf, om door inspanning tot ontspanning te komen. Het is niet prestatie gericht en derhalve voor iedereen geschikt. Jij bepaalt namelijk zelf waar je grens ligt. Iedere les begint met een stukje bewustwording van je lichaam en geest en bestaat uit grondingsoefeningen, asana’s en het navoelen van de asana’s, ademhalingsoefeningen, ontspanningsoefeningen en/of meditatie. De les wordt afgesloten met stilte, een muziekstuk, klankschalen, een verhaal of een inzichtskaartje zodat je in je eigen tempo terug kunt keren naar de hectiek van het dagelijkse leven.

Yinyoga
Yinyoga is een vorm van yoga waarbij je, ondersteund door bolsters en kussens, passief voor langere tijd (minimaal 3 minuten) in een houding blijft zitten. Doordat je de spieren steeds meer gaat ontspannen, kunnen opgeslagen spanningen losgelaten worden en kom je in de dieper liggende lagen zoals het bindweefsel, de banden, pezen en gewrichten. Het bindweefsel wordt gestimuleerd, versterkt en versoepeld. Door de vooral liggende en zittende houdingen ontstaat er met name in de heupen, bekkengebied en de rug meer beweeglijkheid. Door regelmatig yinyoga te beoefenen ontstaat er een soepeler en sterker lichaam. Tevens nodigen de houdingen uit tot verstilling, meditatie, het op een zachte manier opzoeken en verleggen van je grenzen en ontstaat er een diepe innerlijke rust en een gevoel van ruimte. Deze vorm van yoga is voor iedereen geschikt.

Yoganidra/klankschalen
Yoganidra of te wel “slaap van de yogi’s” is een techniek van diepe ontspanning waarbij het lichaam ontspant maar de geest alert blijft. Doordat alleen het voelen en luisteren actief blijven en de andere zintuigen zich terugtrekken, komt de deelnemer in een diepe, bewuste slaap. Het is een eeuwenoude meditatietechniek die meestal liggend uitgevoerd wordt. De vastliggende systematische techniek van yoganidra zorgt voor diepe ontspanning op zowel lichamelijk als psychisch niveau, helpt bij slaapproblemen, ontwikkelt zelfkennis, zelfvertrouwen en creativiteit en vermindert stress. In deze toestand kunnen spierspanningen, emotionele en mentale spanningen geleidelijk worden losgelaten en worden de twee hersenhelften weer in balans gebracht.  Wanneer er in het leven iets stressvols gebeurt slaat het onderbewustzijn dit op, vaak in de vorm van een symbool. Telkens wanneer je in je latere leven zo'n symbool tegenkomt zal je lichaam weer reageren op de emotie die bij dat symbool hoort. Doordat we in deze diepe ontspanning ook werken met symbolen zal, hoe vaker je yoganidra doet, de lading van deze symbolen verminderen waardoor het onderbewustzijn minder snel zal reageren in de huidige situatie, dit kun je ook prima thuis doen. We sluiten de yoganidra af met een klankschalensessie.
Deze workshop is voor iedereen toegankelijk.


                          Info@yogacentrumyanara.nl
06-40648344